Kőintarzia

 

Az intarzia a művészetek több ágában is használt kifejezés. Legismertebb, legtöbbször használt értelmében a bútorművesség egyik díszítő módja, de van költészeti és textilipari jelentése is. Az intarziát alapvetően eltérő technikája miatt meg kell különböztetni a berakástól, amivel gyakran összekeverik.

Mivel az előbbinél egy külön réteget képeznek (leggyakrabban kivágott és összeillesztett furnérból), amelyet utólag a bútor vagy más hordozó felületére ragasztanak, addig a berakásnál az egységes hordozó felületen alakítanak (vésnek, forgácsolnak, stb.) ki bemélyedéseket, amibe a berakást helyezik.

A mai, modern, vízsugaras vágással előállított intarziákhoz képest az egyik legfontosabb különbség, hogy az intarziák készítésénél az anyag teljes átvágásával hozzák létre az alkotóelemeket. A másik nagy különbség a méretben mutatkozik.

Míg a berakásnál leginkább kisebb képeken, asztallapokon, bútorbetéteken jelenik meg, addig egy intarziás padlóburkolat méretének csak az épület vagy a pénzügyi keretek szabnak határt . Manapság az intarziák általános felhasználási területe a padlóburkolatok (teljes felület, medallion, bordűr stb.), asztallapok, bútorbetétek, fali képek, feliratok.

Munkáink